Vanliga frågor

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna som vi får. Hittar du inte svaret på just din fråga är du välkommen att kontakta oss via formuläret under "Fråga oss".

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Har rätten utgått ur sortimentet?

Vi gör kontinuerligt uppdateringar av vårt sortiment vilket gör att de rätter som inte säljer såpass bra som vi önskat tas bort från vårt sortiment och får ge plats åt nya rätter på vår meny.

Har ni glutenfria rätter?

Vi är inte godkända för att skriva ”fritt från” på våra förpackningar eftersom vi hanterar många av allergenerna i våra lokaler där vi lagar maten. Vi har några maträtter där vi inte har tillsatt gluten enligt receptet, men vi hanterar inte produkter märkta med glutenfritt. I följande rätter har det inte tillsatts någon gluten:
 • Chicken Panang
 • Skomakarlåda
 • Kyckling Jacob
 • Korv Stroganoff
 • Pannbiff (den vi har i vår husmanserie - inte den vi gör med Leif Mannerström)
 • Kålpudding
 • Jennys Kåldolme
 • Stekt Falukorv Med Rotmos
 • Kalops
 • Falafel
 • Chicken Green Curry
 • Janssons Frestelse
 • Kåldolmar i sås
 • Ostekta Kåldolmar
 • Taco Supreme
På hemsidan hittar du vårt sortiment och kan se innehållsförteckningarna på våra rätter. Tänk på att alltid läsa på förpackningen för att försäkra dig om att inga receptändringar är gjorda.

Vad är skillnaderna på Lean, A la Carte & Husman?

Husman är vår serie med klassiska smaker och traditionella rätter. Här hittar du till exempel Kalops, Kåldolmar, Fläskschnitzel och Kyckling Jacob. Smakprofilen som vi utgår ifrån i vårt Husman-sortiment är just traditionell husmanskost. Tanken är att det ska vara breda rätter som passar alla.
A la Carte är vår serie där vi utvecklat goda recept framtagna tillsammans med Leif Mannerström. Här har vi tillsammans tagit fram rätter som även dessa är ganska klassiska men med lite större portioner och lite mer grädde, god västerbottensost och större biffar.
Lean är vår serie med moderna rätter. I serien Lean ingår både våra asiatiska rätter som är utvecklade tillsammans med mästerkocken Wichudaporn Chaiyasaeng samt spännande pastarätter och vegetariska alternativ.  

Vad innehåller produkten?

Vilka ingredienser som ingår i en produkt framgår av ingredienslistan på förpackningen. Du kan även läsa mer om innehållet i respektive produkt här på webbplatsen. Det som det finns mest av kommer först i ordningen, därefter följer övriga ingredienser i fallande skala. Om en råvara är en allergen märker vi den med stora bokstäver, som till exempel MJÖLK.
Det händer att produkternas innehåll ändras. Läs därför noga på förpackningen, där hittar du rätt uppgifter för innehållet i just den förpackningen.

Varför har ni så mycket salt i maten?

I Köket i Källby lagar vi mat från grunden. Vi bakar vårt eget bröd, maler vår egen färs och rullar våra egna kåldolmar, den enda skillnaden är att vi mäter i kilo istället för i gram.
När det gäller saltmängden i våra rätter så är vårt huvudsakliga fokus god smak och där använder vi salt för att ge balans till rätterna. Precis som i hemlagad mat använder vi också ostar, korvar och andra tillbehör som i sin tur också innehåller salt, vilket kan påverka den totala saltmängden i rätten.
Vi har ett stort produktutbud där vi erbjuder rätter med olika smakprofiler och näringsinnehåll, ofta med en grund i vårt svenska husmanskök. Det är viktigt att komma ihåg att våra rätter är menade att vara ett inslag i en balanserad kost.

Varför har ni inte endast svenskt kött?

Sverige är idag inte självförsörjande på kött och import är därför ett faktum.  Vårt inköp av köttråvaror styrs av flera viktiga faktorer, bland annat produktsäkerhet, kvalitet och djuromsorg. Det kött vi köper kommer endast från utvalda större slakterier som kvalitetsgranskats och godkänts av vår egen personal. Vår inköpspolicy kräver att våra leverantörer följer svensk djurlagstiftning så du kan vara trygg med att maten håller samma kvalitet, oavsett ursprung på råvaran.

Vilka allergener finns i maten?

Vi följer rådande lagstiftning och Livsmedelsverkets bestämmelser om att informera ifall ett livsmedel innehåller något av de ämnen som står på EU:s allergenlista. Vi redovisar dessa allergener i ingrediensförteckningen, även om allergenen är en del av en annan ingrediens. Du kan därför vara trygg med att det som står på våra förpackningar är det som hamnar på din tallrik. När vi anger kryddor så innebär det salt, peppar eller örter som inte är allergena och som totalt är mindre än 2% av rätten. Hör av dig till oss om du har några funderingar om en specifik rätt!

Hur tänker ni kring processad mat?

När vi tillagar rätterna så sker det på samma sätt som man själv gör hemma i köket, fast i väldigt mycket större grytor och kastruller. Vi maler färs till våra köttbullar, kokar fond till våra såser och mosar potatisen till vårt mos. Vi gör vårt bästa för att maten ska smaka gott och för att ge våra kunder en välbalanserad rätt. För att behålla fräschheten i smaken och öka hållbarheten fryser vi ner våra rätter väldigt snabbt efter att vi tillagat dem. Vi vill helt enkelt att våra kunder ska känna att vår mat är tillagad i Köket i Källby.

Kan man återuppvärma er mat?

Att äta återuppvärmd mat är inget som vi kan rekommendera på våra enportionsrätter då det kan tillkomma bakterier när förseglingen på maten och fryskedjan är bruten och maten är uppvärmd igen. Vissa av våra flerportionsrätter som värms upp ordentligt i ugn kan dock frysas ner igen efter att de är uppvärmda och sedan värmas igen, i så fall står det på förpackningen.

Lagas verkligen all mat i Källby?

Ja det gör den! Vi bakar vårt eget bröd, maler vår egen färs och rullar våra egna kåldolmar här i Källby - allt under ett och samma tak. Att få möjlighet att använda allt från kött, mjöl och vitkål från lokala kålbonde i vår mat känns bra. Detta tillsammans med att vara ett svenskt företag som i dagsläget genererar närmre 1400 personer direkt jobb här i Källby gör oss otroligt stolta.